Generalitati Israel – AMBASADA ROMÂNIEI în Statul Israel

Siguranţă şi criminalitate

Israel este o ţară relativ sigură din punctul de vedere al criminalităţii. Infracţiuni minore, de tipul furtului din buzunare sau bagaje pot apare în zonele aglomerate (pieţe, plaje, centre comerciale, zone turistice, gări, autogări).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie şi a Ambasadei României. Se recomandă păstrarea unei fotocopii a paşaportului (pagina cu datele de identificare şi ultima viză israeliană) separat de paşaport şi fişa de intrare în Israel sau alte acte.

Sistemul medical

Pentru persoanele care călătoresc în Israel nu se cer vaccinări speciale, însă ca urmare a costurilor foarte mari legate de eventualele probleme de sănătate (medicamente, spitalizare, decese etc) se recomandă încheierea de asigurări medicale internaţionale. Odată prezenţi pe teritoriul statului Israel, cei în cauză pot încheia o asigurare cu societăţile de asigurări locale, pe perioade care pot începe de la o lună până la câţiva ani, contra cost, şi care pot acoperi o gamă mai largă de aspecte.

Pentru urgenţe medicale se poate apela telefonic la numărul 101 pentru a chema o ambulanţă sau a solicita informaţii despre cel mai apropiat spital sau secţie de urgenţă.

Traficul auto

În Israel există un sistem de circulaţie auto modern, de tip european. Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii rutiere este foarte bună. Viteza admisă de lege pentru conducătorii auto este de 50 Km în oraş, 80 km în afara oraşului şi 90-100 Km, pe autostrăzi. Parcarea se face în zonele marcate cu albastru/alb. Există parcări contra cost. Prioritatea este de dreapta. Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie. Permisul de conducere românesc este recunoscut în Israel.
Recomandări pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor nu este necesară anunţarea poliţiei. În aceste cazuri se face schimb de poliţe de asigurare şi se procedează la reparaţia autovehiculului. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, anuntaţi poliţia (100), ambulanţa (101) şi societatea de asigurare. În cazul internării în spital, este necesar să se solicite foaia de internare/externare.

În caz de accident se completează un formular care trebuie să cuprindă următoarele elemente: data accidentului, ora şi locul; datele maşinii implicate (număr, tip, actele maşinii); numele societăţii de asigurare; numărul actului de asigurare medicală; numărul poliţei de asigurare; datele şoferului implicat în accident (nume prenume, numărul carnetului auto, nr. cărţii de identitate, adrese şi nr. de telefon).

Start typing and press Enter to search